Koktajl charakteryzuje się nie tylko wysoką zawartością błonnika, ale stanowi także bardzo bogate źródło wszelkich składników odżywczych, zwłaszcza wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu oraz witamin z grupy B. 61,3 g - Błonnik pokarmowy: 7,7 g - Cholesterol: 0 mg Koktajl wysokobłonnikowy jest dobrym źródłem: - Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku; - Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B12 Sposób przygotowania: - Suszone owoce, płatki owsiane i siemię lniane zalewamy kefirem (np. rano, bądź wieczorem) i zostawiamy na kilka godzin. - Następnie dodajemy jabłko (razem ze skórką) i miksujemy na gładką masę - koktajl jest dosyć gęsty - można go rozcieńczyć wodą mineralną lub mlekiem :) Suszone owoce, płatki owsiane, siemię lniane to produkty obfitujące w błonnik pokarmowy regulujący pracę jelit.