Minestrone

kardamonovy
Zupy
21.01.2016 10:20
Minestrone

Składniki

2 l bulionu warzywnego

pół szklanki fasoli (ja użyłam Jasia)

3 liście włoskiej kapusty

2 małe marchewki

2 łodygi selera naciowego

1 czerwona papryka

1 cukinia

1 ząbek czosnku

1 chili

biała część małego pora

puszka krojonych pomidorów

2 liście laurowe

1 łyżeczka suszonego oregano

kawałek sera Bursztyn lub innego długodojrzewającego

sól

oliwa

Przepis

Fasolę opłukujemy, zalewamy wodą (jakieś 4 cm ponad poziom fasoli) i zostawiamy na noc do namoczenia. Marchewki, seler naciowy, por i czosnek kroimy w plasterki. Paprykę i cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę. Liście kapusty cienko szatkujemy. Wszystkie warzywa smażymy na niewielkim ogniu, około 5 minut, po tym czasie całość zalewamy bulionem. Do zupy dorzucamy pomidory z puszki, oregano, poszatkowaną papryczkę chili, fasolę i liście laurowe. Doprawiamy solą i gotujemy około 10 minut. Tej zupy nie powinno się długo gotować, ponieważ warzywa muszą być jędrne i chrupiące. Próbujcie ich od czasu do czasu, będziecie wiedzieli kiedy będą miały dość gotowania. Zupę przed podaniem posypujemy serem.