Sernik straciatella – przepis Składniki: 150 g herbatników lub innych ciastek np. Oreo lub Hity 60 g rozpuszczonego masła 1 kg sera twarogowego (polecam Piątnicę lub inny zwarty ser) 250 g cukru 8 łyżeczek żelatyny w proszku (polecam żelatynę do deserów) kilka łyżek zimnej wody 400 ml śmietany kremówki 150 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej Wykonanie: Ciasteczka miksujemy w malakserze na piasek, dodajemy rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Sernik straciatella zrobiłam kilka dni temu na kiermasz ciast do pracy i zdobył uznanie moich kolegów i koleżanek, a dziś powtórzyłam specjalnie, aby Wam pokazać jaki jest wysoki, apetyczny i zachęcić Was do zrobienia. Formę o wielkości około 22 cm (można użyć większej, wtedy sernik będzie niższy) wykładamy papierem do pieczenia – dno osobnym kółeczkiem i boki paskami – łatwiej będzie usunąć papier. 100 g czekolady mlecznej ścieramy na tarce i drobnych oczkach i dodajemy do reszty składników. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, następnie lekko podgrzewamy, aby się rozpuściła. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.