Składniki na ciasto: 300 g mąki 100 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę, Dodaj masło i dobrze posiekaj nożem. Często przygotowuje się je z samej masy serowej z dodatkiem bakalii, jednak dodatek kruchego ciasta oraz delikatnej pianki, pozwalają na uzyskanie nieco wyższego ciasta oraz przełamanie smaku sera. Ser: 1 kg sera białego trzy razy mielonego (może być gotowy z wiaderka) 2 jajka 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki mleka garść kaszy manny Przygotowanie: Gotową masę (jest bardzo płynna) delikatnie przelać na wcześniej podpieczone ciasto i ponownie wstawić do rozgrzanego do 180C piekarnika na ok 45 min. Pod koniec pieczenia można wyłożyć bezę ubitą z pozostałych 4 białek i 4 łyżek cukru. Wstaw na ok 10 min, aby spód delikatnie się podpiekł. Dodatkowo zawiera sporo wapnia i fosforu oraz witaminy, głównie z grupy B, ale także A, E i D.