Składniki: - 15 dużych muszli makaronowych - 500 g mięsa mielonego z łopatki - 1 średnia cebula - 3 ząbki czosnku - 500 g sosu pomidorowego tomatera - 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego - 150 g mozzarella tarta - 1 łyżeczka papryki słodkiej - oregano - tymianek ale-raj - cukier - sól - pieprz kolorowy ale-raj - 3-4 łyżki oleju Muszle makaronowe ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Do żaroodpornego naczynia wlać resztę sosu pomidorowego, ułożyć muszle z mięsem i po wierzchu posypać resztą mozzarelli. Sos pomidorowy wymieszać z przecierem dodać łyżkę zrumienionej cebuli z czosnkiem. Jedną łyżkę zrumienionej cebuli z czosnkiem odłożyć do sosu pomidorowego. Na końcu dodać połowę mozzarelli, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Dodać do smaku sól, świeżo zmielony pieprz i cukier.