Kwadratowe mini pączki

Ewelina
Ciasta
17.01.2016 21:38
Kwadratowe mini pączki

Składniki: - 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa - 80 g cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 17 g drożdży świeżych - 180 ml mleka - 50 g smalcu - 1 małe jajko - szczypta soli - 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy - olej rzepakowy do smażenia Rapso - cukier puder do oprószenia Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, lekko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1,5 cm. W połowie mleka rozpuścić smalec a do reszty mleka w kruszyć drożdże dodać łyżkę mąki, cukru, wymieszać i odstawić by zrobił się zaczyn. Pokroić na paski około 1,5-2 cm szerokości a następnie pokroić na kwadraty. Zaczyn wlać do misy z mąką i zmiksować na jednolite ciasto. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy, jajko i cukier.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2015/02/kwadratowe-mini-paczki.html