Składniki: 200 g makaronu (np. świderki, penne, kokardki) 1 brokuł średniej wielkości (ok. 200 g) 1 puszka kukurydzy 100 g szynki 1/2 natki pietruszki 1 ząbek czosnku (podkręca smak, ale można pominąć) 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Do dużej miski dodaję wszystkie składniki, które polewam sosem, całość mieszam, wstawiam do lodówki na ok. 30 minut, aby smaki się przegryzły i sałatka jest gotowa do podania. Sałatki zdecydowanie lubię pod każda postacią, w szczególności cenię sobie te szybkie w przygotowaniu, doskonałe na każdą okazję. Dzisiejsza propozycja bardzo dobrze odnajdzie się zarówno na imprezowym stole jak i w ramach drugiego śniadania albo dodatku do kolacji. Do wrzącej wody wrzucam różyczki brokuła, gotuję ok. 5-6 minut i odcedzam, brokuł powinien pozostać jędrny, nie może się rozgotować.