SKŁADNIKI: 120 g mąki pszennej 120 g mąki kukurydzianej 120 ml ciepłej wody 45 ml oliwy z oliwek łyżeczka soli przyprawy chilli, kolendra itp. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: - Wszystkie składniki łączymy w misce i zagniatamy ciasto aż utworzy jednolitą, elastyczną masę (powinno mieć konsystencję zbliżoną do ciasta na pierogi). Jeśli jesteście amatorami kuchni meksykańskiej i tak jak ja macie frajdę z przygotowywania w domu tego co można kupić w sklepie to z pewnością musicie wypróbować to danie, a ja zaręczam, że się nie zawiedziecie. Niby nic specjalnego, bo to zwykłe nachos, ale branie miały całkiem niezłe zważywszy na to, że zniknęły bardzo szybko, a stół uginał się pod ciężarem konkretniejszych i równie pysznych dań. Poszłam trochę na łatwiznę i podałam je z domowym ketchupem, który w smaku przypomina bardziej rozdrobnioną salsę. - Wykrojone nachosy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach. - Wyrobione gotowe ciasto przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15-20 minut. - Po tym czasie dzielimy ciasto nożem na dwie mniejsze kulki i dość mocno podsypujemy mąką blat i wałek.