Zdrowa tortilla z łososiem, szpinakiem, awokado i kiełkami

Dominika
Obiad
14.01.2016 19:35
Zdrowa tortilla z łososiem, szpinakiem, awokado i kiełkami

1/3 łyżeczki soli 150 ml gorącej wody z kranu 2 łyżki oliwy z oliwek Na farsz 1 filet z łososia ze skórą lub bez (mój miał wagę 300 g) 2 awokado Hass 100 - 120 g szpinaku baby 70 g kiełków brokuła duża szczypta soli morskiej trochę świeżo zmielonego pieprzu Kiedy ułożyłam te zielone składniki na mojej tortilli, to zatęskniłam już za wiosną, a tu nawet jeszcze porządnie śnieg nie spadł ;) Składniki Ilość: 5 tortilli z łososiem, szpinakiem, awokado i kiełkami Na żytnie tortille 300 g mąki żytniej (typ 720) Rozgrzać suchą patelnię i smażyć na niej cienkie placki tortilli przez około 40 sekund z jednej strony i 40 sekund z drugiej. Zwykle robię je z kurczakiem, ale czasem potrzeba jakiejś odmiany, dlatego tym razem wjechały na stół z łososiem, szpinakiem, awokado i kiełkami brokuła. Aby tortille były jeszcze zdrowsze, przygotowałam je samodzielnie z mąki żytniej, ale oczywiście możecie użyć innego typu mąki lub kupić gotowe placki w sklepie. Na sos winegret 3 łyżki oliwy z oliwek 6 łyżek soku wyciśniętego z cytryny 2 ząbki czosnku sól do smaku Co jakiś czas muszą u mnie w domu pojawić się tortille na obiad czy na kolację, bo to jedno z moich ulubionych dań. W tym celu w małej miseczce wymieszać oliwę, sok wyciśnięty z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i trochę soli. Na gotowe placki tortilli kłaść porcję szpinaku, kiełki brokuła, kilka plastrów awokado oraz kawałki łososia. Przygotowanie Filet z łosia przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do dołu), posypać sporą szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/zdrowa-tortilla-z-lososiem-szpinakiem-awokado-i-kielkami/