Zakręcone paluchy ze szpinakiem

Alicja
Przekąski
13.01.2016 9:44
Zakręcone paluchy ze szpinakiem

SKŁADNIKI na ciasto: 50 g drożdży świeżych 500 g mąki 6 łyżek oliwy 3/4 szklanki letniej wody 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Z wody, drożdży, cukru i kilku łyżek mąki przygotuj zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Paluchy ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości od siebie ok. 3 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni aż się zarumienią (ok. 30 minut). Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, na kształt prostokąta, posmaruj przygotowanym farszem i złóż na pół wzdłuż dłuższego boku. Ciasto w smaku jest bardzo podobne do tego na pizzę, dlatego w zależności od swoich upodobań możemy przygotować je z czym tylko zechcemy. II. Paluchy z pomidorami i bazylią: Suszone pomidory olej bazylia sól pieprz starty żółty ser Pomidory drobno posiekaj, dodaj starty na tarce ser, bazylię, sól, pieprz oraz odrobinę oleju. I. Paluchy ze szpinakiem: szpinak czosnek cebula sol i pieprz gałka muszkatołowa Cebulę delikatnie podsmaż na patelni, dodaj szpinak, czosnek oraz pozostałe składniki. Tak przygotowane ciasto pokrój na pasy o ok. 3 cm szerokości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://doprawionefantazja.blogspot.com/2015/04/zakrecone-paluchy-ze-szpinakiem.html