- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
Na 4 porcje:
- 4-6 skrzydełek ( równie świetna będzie na kościach od schabu )
- mały pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 3 średnie marchewki, kawałek selera, mały por, 2 małe pietruszki )
- ząbek czosnku
- 300 ml passaty pomidorowej ( kartonik gęstego przecieru pomidorowego )
- 300 ml przecieru dyniowego ( przepis podawałam TUTAJ na domowy przecier dyniowy )
- sól, pieprz do smaku
Przepis
krzydełka czyścimy, myjemy.
Warzywa obieramy.
Mięso wraz z warzywami przekładamy do garnka, zalewamy wodą 2 cm ponad poziom zawartości. Ząbek czosnku rozgniatamy płaską stroną ostrza noża i dodajemy do garnka. Solimy ( ok 1 łyżeczki ) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięska i warzyw.
Następnie warzywa i mięso odławiamy, dzielimy na mniejsze porcje. Do zupy dodajmy przecier pomidorowy i dyniowy. Dodajemy wcześniej odłowione mięso i warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.