Składniki: 400 g mąki pszennej przesianej (typ 450) 10 g świeżych drożdży 200 ml gorącej wody (około 55 °C) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżkę oliwy Wykonanie: Drożdże rozkruszyłam. Z każdej z uformowałam wałki na kształt bagietek i przełożyłam je na przygotowaną blaszkę. Uformowałam kulę, posmarowałam oliwą, przykryłam ściereczką i odstawiłam na około 2 godziny, żeby podwoiło swoją objętość. Nie mam blaszki do pieczenia bagietek więc wyłożyłam blaszkę do pieczenia papierem w ten sposób, żeby utworzyć podłużne kanaliki. Ostrym nożem ponacinałam je ukośnie i wstawiłam blaszkę do piekarnika na około 30 minut. Wyrobiłam ciasto tak, żeby było elastyczne i gładkie i nie kleiło się do miski ani do rąk. W przeciwnym razie ciasto się rozleje i bagietki nie będą miały charakterystycznego dla nich kształtu. Dodałam cukier i 2 łyżki mąki (z 400 g). Bagietki, które robi się błyskawicznie i błyskawicznie zjada. a dzisiaj przyszedł czas na bagietki.