Pączki z ziemniaków

Ewelina
Ciasta
11.01.2016 12:54
Pączki z ziemniaków

SKŁADNIKI : - 350 g ugotowanych ziemniaków (1 flaczarka ) przeciśniętych przez praskę - 2 jajka - 550 g mąki tortowej ( 4 szklanki z czubkiem ) - 2 łyżki gęstej śmietany - 50 g świeżych drożdży - 1/2 szklanki mleka - 4 łyżki cukru - olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : - Ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, rozmieszane drożdże w mleku, śmietanę, mąkę oraz cukier. - Pozostawiamy pączki na 10 minut aż podrosną, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony. Uwagi; Ciasto ziemniaczane, pączkowe jest troszkę ciężkie, dlatego robiłam małe pączusie aby ładnie wyrosły, większe pączki są za ciężkie i wychodzą cieńsze. - Pozostawiamy przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu na 30 minut aż podwoi swoją objętość. Wyciągamy za pomocą patyczka do szaszłyków, układamy na papierze w celu odsączenia tłuszczu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mariola1975.blogspot.com/2016/01/paczki-z-ziemniakow.html