SKŁADNIKI : - 1 batat średniej wielkości, obrany i pokrojony w kostkę - 1 mała cebula - 2 łyżki oleju - kawałek selera, pokrojony - 1 marchew, obrana i pokrojona - 2-3 szklanki bulionu warzywnego - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz i papryka w proszku do smaku - śmietana, papryka i szczypiorek do ozdoby W garnku na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę razem poddusić. STRUKLIJ : - 300 g mąki - 1 żółtko - 1 łyżka oleju - ciepła woda do ciasta FARSZ : - 150 g twarogu - 100 g mrożonego szpinaku - 1 ząbek zmiażdżonego czosnku - sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Ze składników ciasta zagniatamy ciasto pierogowe, odkładamy na 10 minut aby odpoczęło. Ciasto cienko rozwałkowujemy na okrąg, rozsmarowujemy na nim farsz, i zwijamy jak roladę, można ją przeciąć na pół, będzie się lepiej gotować. Roladki zawijamy w ściereczki, zawiązujemy końce i gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut.