No i jak tu nie twierdzić, że to najlepsze batony śniadaniowe ☺ SKŁADNIKI (8-10 batonów, forma 18 x 18 cm lub odrobinę większa): SUCHE: - 2 szklanki płatków owsianych (200 g) * - 4 łyżki karobu w proszku Bakra (30 g) - 1/3 szklanki migdałów (50 g) - 3 łyżki suszonych owoców białej morwy Bakra (25 g) - 1 łyżka nasion słonecznika - 1 łyżka pestek dyni - 1/4 łyżeczki suszonej wanilii lub ziarenka z 1/2 laski wanilii MOKRE: - 1/3 szklanki melasy z karobu Bakra (80 ml) - 1/3 szklanki tahini Bakra (80 g) - 1/2 szklanki mleka roślinnego ** - 1/2 łyżeczki startej skórki z ekologicznej cytryny *** * jeśli unikacie glutenu ze względu na silną alergię, użyjcie płatków owsianych z certyfikatem gluten-fre, a jeśli po prostu ograniczacie gluten, użyjcie zwykłych ** każdy rodzaj mleka się nadaje, a jeśli najbardziej lubicie robić swoje mleko roślinne i chcecie dodatkowo wzbogacić wartość odżywczą batoników, to polecam użyć mleka z dzikiego ryżu lub mleka sezamowego, a jeśli macie ochotę na dodatkowy akcent smakowy i relaksacyjny, to zaparzcie mleko z dwoma kwiatkami dzikiej lawendy, zostawcie na kilka godzin, a następnie przecedźcie mleko i dodajcie je do miksu. You will see, that the whole mixture contains about 2000 kcal, and if you divide it in 8 bars, each one will provide about 250 kcal, a lot of protein, calcium, fiber, B vitamins, copper, iron, magnesium and zinc. INGREDIENTS (8-10 bars, format 18 x 18 cm or a bit more): DRY INGREDIENTS: - 2 C oats (200 g) * - 4 tbsp carob powder (30 g) - 1/3 C almonds (50 g) - 3 tbsp dried white mulberries (25 g) - 1 tbsp sunflower seeds - 1 tbsp pumpkin seeds - 1/4 tsp dried vanilla or seeds from 1/2 vanilla pod WET INGREDIENTS: - 1/3 C carob molasses (80 ml) - 1/3 C tahini (80 g) - 1/2 C plant milk ** - 1/2 tsp grated, organic lemon zest *** * if you avoid gluten due to a severe allergy, use oats certified as gluten-fre, but if you simply cut back on gluten intake, use regular oats ** Any kind of milk will work, but if you like to make your own milk and want to further enrich the nutritional value of the bars, use the wild rice milk or seseame seed milk. W 30 minut, przygotujecie sobie zapas na cały tydzień i bardzo będziecie sobie sami wdzięczni, że poświęciliście chwilę na ich wykonanie, bo gdy potem w tygodniu, w ciągu dnia, dopadnie Was głód, wystarczy, że sięgniecie do torebki, plecaka czy lodówki i nasycicie się takim pysznym posiłkiem. W 30 minut, przygotujecie sobie zapas na cały tydzień i bardzo będziecie sobie sami wdzięczni, że poświęciliście chwilę na ich wykonanie, bo gdy potem w tygodniu, w ciągu dnia, dopadnie Was głód, wystarczy, że sięgniecie do torebki, plecaka czy lodówki i nasycicie się takim pysznym posiłkiem. Czyli jeden batonik dostarczy nam ok. 250 kcal, a w tym 14 % dziennego zapotrzebowania na białko, 30 % dziennego zapotrzebowania na kwasy omega 6, cenne witaminy z grupy B, witaminę E, wszystkie rodzaje aminokwasów białkowych w dużej ilości oraz całkiem sporą dawkę manganu, miedzi, magnezu, fosforu, żelaza i cynku. z ciekawości sprawdziłam też w cron-o-metrze, ich bardziej dokładną wartość odżywczą i kaloryczną i tak jak widać w tabelkach poniżej, całość, z której optymalnie wychodzi 8 sporych batonów, ma ok. 2000 kcal. Zyskuje on coraz więcej zwolenników, ze względu na swój wyjątkowy smak i dobry wpływ na nasz organizm, bo w przeciwieństwie do kakao, nie zawiera kofeiny i teobrominy, które powodują nerwowość i nadpobudliwość. Zyskuje on coraz więcej zwolenników, ze względu na swój wyjątkowy smak i dobry wpływ na nasz organizm, bo w przeciwieństwie do kakao, nie zawiera kofeiny i teobrominy, które powodują nerwowość i nadpobudliwość. Nie tylko ze względu na świetny smak, ale i konsystencję oraz rodzaj składników; a także fakt, że to po prostu idealne śniadanie na wynos. Nie tylko ze względu na świetny smak, ale i konsystencję oraz rodzaj składników; a także fakt, że to po prostu idealne śniadanie na wynos. *** lepiej tego składnika nie pomijać, gdyż bardzo fajnie urozmaica smak całości PRZYGOTOWANIE: Migdały oraz owoce morwy siekamy lub krótką chwilę rozdrabniamy w blenderze (osobno migdały i osobno morwę), płatki owsiane można też chwilę przemiksować, Bazą batonów są bogate w białko i dodające sił płatki owsiane, a całość jest jeszcze dodatkowo urozmaicona bogatymi w cenne minerały migdały, pestki dyni i słonecznika. Bazą batonów są bogate w białko i dodające sił płatki owsiane, a całość jest jeszcze dodatkowo urozmaicona bogatymi w cenne minerały migdały, pestki dyni i słonecznika. Firma stale poszerza swoją ofertę i teraz oprócz karobu, oferuje także ziołowe herbatki (dzika lawenda, gojnik), tahini zrobione w 100 % z sezamu, strąki karobu oraz suszone owoce morwy. Firma stale poszerza swoją ofertę i teraz oprócz karobu, oferuje także ziołowe herbatki (dzika lawenda, gojnik), tahini zrobione w 100 % z sezamu, strąki karobu oraz suszone owoce morwy. Są słodkie, ale nie ma w nich przetworzonego, bezwartościowego cukru, słodka melasa spełnia to zadanie o wiele lepiej, dodatkowo wzbogacając je o magnez, fosfor i żelazo. Są słodkie, ale nie ma w nich przetworzonego, bezwartościowego cukru, słodka melasa spełnia to zadanie o wiele lepiej, dodatkowo wzbogacając je o magnez, fosfor i żelazo. Poza karobem, w batonach znajduje się tahini, które oprócz fantastycznej nuty smakowej, ładnie spaja całość oraz owoce morwy, dla dodatkowego smaku i osłodzenia. Poza karobem, w batonach znajduje się tahini, które oprócz fantastycznej nuty smakowej, ładnie spaja całość oraz owoce morwy, dla dodatkowego smaku i osłodzenia. Zrobione są ze składników, które zwłaszcza w godzinach porannych, są idealnym źródłem energii i składników odżywczych, których nasze ciało potrzebuje podczas aktywnego dnia. Zrobione są ze składników, które zwłaszcza w godzinach porannych, są idealnym źródłem energii i składników odżywczych, których nasze ciało potrzebuje podczas aktywnego dnia. Przygotowałam je z wykorzystaniem wysokiej jakości produktów firmy Bakra, która w swojej ofercie ma m.in. karob, który bardzo lubię i używam już od kilku lat. Przygotowałam je z wykorzystaniem wysokiej jakości produktów firmy Bakra, która w swojej ofercie ma m.in. karob, który bardzo lubię i używam już od kilku lat. Doskonale sprawdzą się także w podróży, po treningu czy też na wycieczce. Doskonale sprawdzą się także w podróży, po treningu czy też na wycieczce. Proszku, który stosować możemy na co dzień zamiennie do kakao oraz jako mąkę do wypieków nisko-słodzonych oraz melasy, która służy jako syrop słodzący. Proszku, który stosować możemy na co dzień zamiennie do kakao oraz jako mąkę do wypieków nisko-słodzonych oraz melasy, która służy jako syrop słodzący. Batoniki przechowujemy owinięte folią w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce do 1 miesiąca. Karob jest niezastąpiony u osób z alergią na kakao, ale nie tylko. Karob jest niezastąpiony u osób z alergią na kakao, ale nie tylko. W batonach znalazł się karob, który je naturalnie osładza i aromatyzuje. W batonach znalazł się karob, który je naturalnie osładza i aromatyzuje. Są pyszne i robi się je w mig. Są pyszne i robi się je w mig. You can get all those products here. Bars are sweetened with carob; tahini nicely binds the whole mixture and gives a great flavor and mulberries for extra flavor and sweetness. They are a natural source of energy, vitamins and minerals. They are made with ingredients that are an ideal source of energy, especially in the morning, whenour body needs and extra boost of energy and nutrients for a long and active day. I made them with high-quality products from Bakra, which specializes in carob powder and carob molasses, which I like very much and use for several years now. You will see, that the whole mixture contains about 2000 kcal, and if you divide it in 8 bars, each one will provide about 250 kcal, a lot of protein, calcium, fiber, B vitamins, copper, iron, magnesium and zinc. P.s.