Szybkie, smaczne i bardzo aromatyczne danie, do którego z chęcią powrócę jeszcze raz :) Składniki: na 2 porcje ok. 300 g makaronu penne 150 g chorizo 10 suszonych pomidorów z zalewy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano świeżo mielony pieprz sól do podania: ulubiony ser: parmezan, feta, ser żółty posiekany szczypiorek, ew. natka pietruszki Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzam, ale nie przelewam zimną wodą. Na patelni rozgrzewam oliwę (1-2 łyżki) i smażę chorizo, po 2-3 minutach dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę, całość przyrumieniam na niewielkim ogniu i na koniec dodaję suszone pomidory. Doskonale odnajdzie się również w każdym daniu z makaronem, poniżej jedna z ostatnich propozycji makaron penne podany z chorizo oraz suszonymi pomidorami.