Sernik na zimno z kryształkami

Agnieszka
Ciasta
08.01.2016 12:39
Sernik na zimno z kryształkami
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Na blachę 32 x 35 cm:

- 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( może być wiaderkowe )

- 500 ml śmietanki 30 %

- 2 żółte galaretki

- 2 pełne łyżki żelatyny

- 3 łyżki cukru

Kryształki:

- 1 czerwona galaretka

- 1 żółta galaretka

- 1 zielona galaretka

Przepis

Każdą z galaretek na kryształki rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Wylewamy osobno na głębokie talerze. Po ścięciu tniemy w kostkę.

Galaretki do masy serowej rozpuszczamy łącznie z żelatyną w 1 szklance wody. Studzimy.

Śmietankę ubijamy.

Ser ubijamy z cukrem do jego rozpuszczenia. Następnie dolewamy do niego galaretkę, Po połączeniu partiami należy do masy wmieszać ubitą śmietankę i pociętą w kostkę galaretkę. Czynności wykonujemy sprawnie - bo masa tężeje.

Sernik wylewamy na wyłożoną folią spożywczą blaszkę. Pozostawiamy do stężenia. Podajemy ze świeżymi owocami.

Na wierzch można wylać kolejną galaretkę wg własnych upodobań.