- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
Na blachę 32 x 35 cm:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( może być wiaderkowe )
- 500 ml śmietanki 30 %
- 2 żółte galaretki
- 2 pełne łyżki żelatyny
- 3 łyżki cukru
Kryształki:
- 1 czerwona galaretka
- 1 żółta galaretka
- 1 zielona galaretka
Przepis
Każdą z galaretek na kryształki rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Wylewamy osobno na głębokie talerze. Po ścięciu tniemy w kostkę.
Galaretki do masy serowej rozpuszczamy łącznie z żelatyną w 1 szklance wody. Studzimy.
Śmietankę ubijamy.
Ser ubijamy z cukrem do jego rozpuszczenia. Następnie dolewamy do niego galaretkę, Po połączeniu partiami należy do masy wmieszać ubitą śmietankę i pociętą w kostkę galaretkę. Czynności wykonujemy sprawnie - bo masa tężeje.
Sernik wylewamy na wyłożoną folią spożywczą blaszkę. Pozostawiamy do stężenia. Podajemy ze świeżymi owocami.
Na wierzch można wylać kolejną galaretkę wg własnych upodobań.