Ziołowy schab z pończochy 10 dni Składniki: 1000 g schabu wieprzowego 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki soli 1/2 łyżka peklosli 2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżeczka czerwonej wędzonej ostrej 1 łyżka tymianku Wykonanie: Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie cukrem. Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki, delikatnie, żeby przyprawy się nie obsypały, wkładamy do siatki a potem do pończochy. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił. Po upływie dwóch dób mięso płuczemy z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą wymieszaną z peklosolą. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 36 godzin.