Marrakesz, minaret meczetu Kutubijja Harissa w proszku Składniki: 20 – 25 suszonych papryczek chilli 2 łyżki nasion kuminu (kminu rzymskiego) 2-3 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka czosnku w proszku 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżka suszonej mięty (opcjonalnie) Niżej znajdziecie nasze propozycje pasty harissy z pieczoną papryką i oliwą oraz harissy w proszku - znakomitej przyprawy do mięsa mielonego (koft, kibehu, pulpetów, kotletów itp.). Ostrość pasty możecie wyregulować dodając mniej lub więcej oliwy, bo to w tłuszczach rozpuszcza się kapsaicyna, związek odpowiedzialny za ostrość papryczek chili.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://szczyptasmaq.blogspot.com/2016/01/domowa-harissa-mieszanka-przypraw-i.html