Tradycyjne pierogi z jagodami

Jolanta

Dania mączne

17.07.2019 10:03

Tradycyjne pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oleju, po wypłynięciu na powierzchnię pierogi gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty w zależności od ich wielkości. Nasz tata lepił pierogi z różnymi farszami, a przygotowywał je bardzo często, ale 2-3 razy w sezonie letnim, zagniatał ciasto na pierogi i nadziewał je własnoręcznie zebranymi w lesie czarnymi, słodkimi jagodami. Z ciasta wykrawamy kółka, na których układamy jagody (ok. 1 łyżeczki), posypujemy je odrobiną cukru trzcinowego, zlepiamy pierogi tak jak umiemy 😉 Składniki na ok. 15 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej ok. 1/3-1/2 szklanki wrzącej wody szczypta soli 1 łyżeczka soli + 1 łyżka oleju do gotowania pierogów dodatki: gęsta śmietana i cukier trzcinowy jagody świeże lub mrożone Przygotowanie: pierogi z jagodami i twarogiem lub pierogi z truskawkami. Formujemy z ciasta kulę i przykrywamy je (najlepiej miską) na ok. 30 minut, aby ciasto jak to się mówi odpoczęło. Dzisiaj przygotowałam jedynie dla siebie porcję pierogów i podałam je ze śmietaną i cukrem, po przekrojeniu pieroga wycieka z niego jagodowy soczek, który barwi na fioletowo śmietankę.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/pierogi-i-kluski/tradycyjne-pierogi-jagodami/
damsko męskie spojrzenie na kuchnię

damsko męskie spojrzenie na kuchnię

Jolanta