Ciasto z masą z suszonych śliwek i masą piernikową

Karolina
Ciasta
03.01.2016 15:48
Ciasto z masą z suszonych śliwek i masą piernikową

Jak dla mnie super. Składniki: (forma 35x25) Biszkopt: - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - szczypta soli Krem: - 700ml śmietanki kremówki 30% - 4-5 łyżki cukru pudru - 1 łyżka kakao - 3 łyżeczki żelatyny - 1/3 szklanki gorącej wody Polewa czekoladowa: - 100g gorzkiej czekolady - 50g masła - 50ml mleka Poncz: - 1/2 szklanki mocnej kawy - 3 łyżeczki cukru Dodatkowo: - 1/2 słoika dżemu porzeczkowego - 1 puszka kajmaku - 2 opakowania krakersów solonych Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 min w temp. około 170 stopni C. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Do jednej części kremu dodać przesiane kakao i wyłożyć na posmarowany dżemem biszkopt. Przepis na to ciasto mam już od dawna wydrukowany, więc nawet nie pamiętam z jakiej strony go wzięłam. Wylać na ciasto i znowu wstawić do lodówki na kilka godzin. Stopniowo dodawać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać najlepiej przy pomocy szpatułki lub łyżki. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, a następnie dodać cukier puder i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://talerzprzyjemnosci.blogspot.com/