Szpinakowe roladki z łososiem Składniki: - 1 opakowanie 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku - 2 łyżki masła - 4 jajka - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól - pieprz - 200 g wędzonego łososia - 200 g serka śmietankowego Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na rozgrzanej patelni. Gdy placek szpinakowy jest już gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, przykrywamy z góry papierem do pieczenia i odwracamy do góry nogami. Oto propozycja na lekkie urozmaicenie świątecznego śniadania: rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i śmietankowy serkiem. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a rolada bardzo ładnie będzie się prezentować na wielkanocnym stole. Z placka zdejmujemy wierzchni papier, czyli ten na którym się piekł. Białka delikatnie mieszamy z masę szpinakową i wylewamy na papier. Jeśli upieczemy placek większych rozmiarów będzie on wtedy cieńszy, a rolada będzie bardziej zrolowana. Polecam również zwijać placek, kiedy będzie jeszcze lekko ciepły, łatwiej da się uformować.