SKŁADNIKI: 3/4 szkl mąki jaglanej 1 szkl mąki ryżowej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/4 szkl mąki amarantusowej 1/4 szkl mąki kukurydzianej niepełna szklanka cukru 1,5 łyżeczki gumy guar (opcjonalnie, ale lepiej się wykrawają dzięki niej) 3 łyżki cynamonu pół łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła w temp. pokojowej 1 żółtko 2 całe jajka 1 łyżka śmietany 1 białko + cukier do dekoracji WYKONANIE: Wszystkie suche składniki mieszamy dokładnie na blacie lub w dużej misce. Na stolnicy posypanej mąką ryżową rozwałkować 2 cm placek i wykrawać foremkami ciasteczka. Białko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim ciasteczka, posypując je następnie cukrem. Wykrojone ciastka układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.