łyżka octu 10 % 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól pieprz Przygotowanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 3-2 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. łyżka octu 10 % 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól pieprz Przygotowanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 3-2 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. szukałam inspiracji na śledzie na wigilię-chciałam zrobić oprócz moich tradycyjnych w śmietanie jakieś nowe-trafiło na te-wypróbowałam przepis z jakiejś gazetki,trochę go zmodyfikowałam i wyszły przepyszne-zdecydowanie będę do nich wracać-pychotka-polecam SKŁADNIKI: 700 g śledzi typu Matjas 400g cebuli 2 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka octu balsamicznego Cebulę kroimy w piórka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w plasterki. Życzę smacznego! ;) 400g cebuli 2 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka octu balsamicznego Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut.