Miodownik (stefanka) z masą grysikową

Dagmara
Ciasta
23.12.2015 12:36
Miodownik (stefanka) z masą grysikową

Składniki na ciasto (2x duża blacha): 300 g masła 250 g cukru 4 łyżki miodu (do wypieków najlepiej sprawdzi się sztuczny) 600 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody Składniki na krem: 1 litr tłustego mleka (u mnie 3,8%) 9 łyżek kaszy manny 1 op. cukru wanilinowego 250 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków Polewa: 100 ml śmietanki 30% 250 g mlecznej czekolady Pierwszą część rozwałkowujemy cieniutko na wielkość blachy (najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia), wkładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10-11 minut. W misce mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną, dodajemy żółtka wymieszane z wodą i cały czas mieszając wlewamy maślaną masę. Dodatkowo: powidła śliwkowe do przełożenia wiórki czekoladowe do posypania płatki migdałów do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Ciasto przygotowujemy na 2-3 dni przed planowanym podaniem. Łyżka po łyżce dodajemy wystudzoną kaszkę, za każdym razem dokładnie miksując - w tym momencie należy szczególnie uważać, aby masa nam się nie zważyła. CIASTO: W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników i odstawiamy do przestygnięcia. Przykrywamy folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni masy (dzięki temu nie powstanie nam kożuch) i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego ostygnięcia. Czynność powtarzamy z resztą ciasta. KREM: W garnku umieszczamy mleko, kaszę manną i cukier wanilinowy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/12/miodownik-stefanka-z-masa-grysikowa.html