Po Świętach zapraszam ponownie na bloga, będą przepisy sylwestrowe ;) Składniki Ilość: 2 półlitrowe słoiki 600 g śledzi w wodzie ala matjas 2 cebule 150 g koncentratu pomidorowego 50 g rodzynek ok. 4 łyżki oleju pieprz do smaku Przygotowanie Ze śledzi odlać wodę, a następnie zalać je czystą zimną wodą na 2 godziny. A dla was drodzy czytelnicy mam jeszcze jeden świąteczny przepis, choć oczywiście może się on przydać nie tylko na Święta - śledzie z rodzynkami i cebulką, obtoczone w koncentracie pomidorowym. Po około 5 minutach dodać na patelnię rodzynki i dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Uszka czekają w zamrażarce, pierniczki upieczone i udekorowane, barszcz już się gotuje, a wczoraj wystroiliśmy choinkę. Po tym procedurę powtórzyć, tym razem zostawiając je na godzinę. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i dodać cebulę.