- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
- 2 podwójne płaty filety śledziowe (matjas w occie),
- 1 większy ogórek konserwowy (np. kartuskie, kaszubskie),
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
- 2-3 łyżki śmietany/jogurtu greckiego,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej + do dekoracji,
- 1/2 cebuli,
- przyprawy sol/pieprz.
Przepis
Śledzie płuczemy w wodzie, gdy są za bardzo intensywne w smaku. Następnie kroimy je na paski/kostkę. Do miseczki dodajemy musztardę, śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku. Cebulę i ogórki kroimy na drobną kosteczkę, dodajemy do sosu, mieszamy. Dodajemy śledzie, mieszamy, wkładamy do lodówki do schłodzenia/przejścia smaków. Prawda, że proste? A jakie smaczne :)