½ łyżeczki soli 2 cebule 2 łyżki oleju 70 g suszonych grzybów sól do smaku pieprz Ciasto 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. W tym roku pierwszy raz na wigilijną kolację postanowiłam przygotować pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Kaszę z ½ łyżeczki soli gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę. ½ szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka gorącej wody (ew. woda z namoczonych grzybów) Muszę przyznać, że nadziane kaszą są równie pyszne, i tak jak pierogi z kapustą, można je przygotować parę dni wcześniej i zamrozić. Jeśli już odcedziliśmy wodę z grzybów możemy jej użyć do ugotowania kaszy. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonej wody, przez około minutę od wypłynięcia.