Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 100 g brązowego cukru 150 g kremówki 30% 20 g masła w temperaturze pokojowej 1/3 łyżeczki grubej soli morskiej Wykonanie: Na suchą patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Ale wracając do karmelu, nie wiem kto go wymyślił i kiedy, ale jak pierwszy raz o nim usłyszałam, to wydało mi się to trochę dziwne... to w końcu ten karmel ma być słodki czy słony ? Przyszedł jednak czas, żeby go spróbować, i już nie pamiętam czy to były lody czy jakiś sernik, ale pomyślałam sobie: to jest obłędne ! Na marginesie tak samo miałam z masłem orzechowym, chwile to trwało, zanim się do niego przekonałam 😋. Zrobienie takiego karmelu samemu w domu wcale nie jest trudne, jest jedynie niebezpieczne😁. Choć muszę się Wam przyznać, że to nie była miłość od pierwszego wejrzenia. Ważne, aby karmel się nie przypalił, wtedy będzie niestety gorzki. - i mieszamy na małym ogniu, aż się połączy z karmelem. Gdy mamy już pożądany kolor dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści.