- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
- 1 podwójna pierś kurczaka,
- 1/2 opakowanie sera feta (ok. 130 g),
- 3-4 łyżeczki domowej żurawiny (tutaj przepis),
- kilka listków świeżej rukoli,
- ok. 6 suszonych pomidorów (w oleju, odsączonych),
- 2-3 łyżeczki musztardy (sarepska),
- odrobina soli, pieprz, tymianek,
- 1-2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej (po ok. 100 g opakowanie).
Przepis
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy papierem ręcznikowym. Następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Następnie 1 łyżeczką musztardy smarujemy jedną część piersi, 1 łyżeczką drugą część, doprawiamy solą i pieprzem (pamiętając, że szynka i nadzienie są dość słone). Tak zamarynowane mięso wkładamy na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie robimy farsz. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę, 1/2 opakowanie fety rozdrabniamy widelcem. Rukolę przepłukujemy, odsączamy z wody. Dodajemy 3-4 łyżeczki domowej żurawiny (przepis tutaj), wszystko mieszamy. Wyjmujemy mięso, pozostawiamy na ok. 30 min. na talerzu, aby nabrała temp. pokojowej. Nakładamy farsz ok. 2 łyżki na 1 połowę piersi, rozsmarowujemy po całości, zwijamy w roladkę. Na koniec zawijamy dokładnie w szynkę szwarcwaldzką. Obsmażamy na patelni do zarumienienia, następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, pieczemy o 20-30 min.do miękkości w 180ºC pod przykryciem (na ostatnie 10 min. można odkryć i włączyć opcję "grill", aby ładnie podpiec szynkę). Po upieczeniu wyjmujemy, lekko studzimy, kroimy na grubsze plastry. Roladki bardzo dobrze smakują z domową żurawiną lub sosem żurawinowym. Smacznego :)