w tym roku w moim rejonie nie było grzybów i nie robiłam do słoiczków-ale znalazłam alternatywę-zrobiłam właśnie pieczareczki do słoiczków-będą idealne na stół wigilijny i nie tylko-bardzo lubię jeść je same,tylko skropione odrobiną maggi,no i wykorzystam je do sosiku tatarskiego, polecam bardzo szybko się je robi i są naprawdę pycha!!! SKŁADNIKI: 1 kg malutkich pieczarek Zalewa: 1 szklanka octu 10%, 3 szklanki wody, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli Słoiczki: listek laurowy, 1 łyżeczka gorczycy, 3-4 ziarenka pieprzu, 1/2 plastra cebuli PRZYGOTOWANIE: Na początek w garnku zagotowuję wodę(1,5 l) z dodatkiem łyżki octu. Do umytych i wyparzonych słoiczków wrzucam po pół plastra cebuli, liść laurowy, pieprz i gorczycę.