Czas przygotowania: marynowanie 7 dni, parzenie 120 minut Składniki: 1 kg schabu karkowego 1,5 litra wody 50 g cukru 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 10 ziarnek pieprzu 3 goździki 70 g peklosoli Wykonanie: Składniki marynaty, oprócz peklosoli, doprowadzamy do zagotowania. Domowe wędliny przygotowuję nie tylko od święta, Na co dzień staram się, aby na naszych kanapkach były wędliny czy przetwory mięsne zrobione w domu. Mięso sznurujemy lub wkładamy do siatki wędliniarskiej i umieszczamy w woreczku lub rękawie do pieczenia. Po 3-4 godzinach w lodówce wędlina nadaje się już do spożycia. Naczynie wstawiamy do lodówki na 6-7 dni, pamiętając, aby dwa razy dziennie mięso obrócić. Karkówkę wkładamy do niewielkiego naczynia, w którym się będzie marynowała.