Czas przygotowania: 20 minut Składniki: botwinka kiszona w maślance 400 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 zielony długi ogórek 2-3 jajka na twardo kilka rzodkiewek opcjonalnie sok z cytryny 1/2 pęczka koperku sól szczypta cukru Wykonanie: Botwinkę i buraczki wyjmujemy z maślanki, układamy na sitku, aby obciekła, a następnie kroimy na małe kawałki. Natomiast w tym roku odkryłam botwinkę kiszoną w maślance i właśnie na jej bazie postanowiłam przygotować tę pyszną letnią zupę. Jeśli uznacie, że chłodnik jest za mało intensywny dodajcie więcej kiszonej maślanki i soku z cytryny. Ogórek ścieramy na grubej tarce, rzodkiewki kroimy w kostkę, a koperek siekamy. Jeśli nie przepadacie zbytnio za tak intensywnymi zupami, na początek dodajcie mniej maślanki. Chłodnik dobrze schładzamy w lodówce, podajemy z jajkiem, posypany koperkiem.