Składniki: Ciasto: 7 jaj szklanka cukru półtora szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa makowa: puszka gotowej masy makowej albo: 500 maku 3 jajka 3/4 szklanki cukru 250 g masła 3 łyżki miodu ok 230 g bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowana skórka pomarańczy) 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo ok 200 g powideł śliwkowych 2 łyżki masła 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru 3 łyżki wody Przygotowanie Polecam przepis na biszkopt przełożoną masą makową – w wersji szybkiej z gotową masą makową albo w wersji smaczniejszej z własnoręcznie przygotowaną. Dolny blat biszkopta smarujemy powidłami śliwkowymi, na niego wykładamy połowę masy makowej, nakrywamy posmarowanym powidłami drugim blatem i czynność powtarzamy. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x26cm). Masło, kakao, cukier i wodę rozpuszczamy w rondelku, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. W rondelku rozpuszczamy masło, stopniowo dodajemy masę makową i mieszamy.