Wytrawny sernik czekoladowy

Aleksandra
Ciasta
10.12.2015 13:18
Wytrawny sernik czekoladowy
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Ciasto:

1 szklanka mąki orzechowej lub 1,5 szklanki orzeszków ziemnych surowych

3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)

2 łyżki erytrolu

1/3 szklanki kakao niesłodzonego

Masa serowa:

750g sera twarogowego (niesłodzonego!)

90-100g czekolady gorzkiej 90% kakao (może być 70% lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru)

1,5 łyżki oleju kokosowego

3 jajka

1/3 szklanki erytrolu

Stewia/ksylitol/fruktoza do smaku

Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy, likier kawowy lub czekoladowy

Opcjonalnie: kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (dla smaku kawowego ;))

Polewa:

2 łyżki oleju kokosowego

50-60g czekolady gorzkiej (70-90% kakao lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru)

1 łyżka słodzidła – dowolnego

1 czubata łyżka kakao

Opcjonalnie: 1 łyżka likieru kawowego/czekoladowego

Przepis

Najpierw przygotowujemy spód. Piekarnik rozgrzewamy do 175oC na grzanie góra-dół. Jeśli używamy orzechów mielimy je w młynku na mąkę, a jeśli mąkę orzechową – pomijamy ten krok ;) Ja użyłam orzechów, dają taką przyjemną konsystencję i wyczuwa się je w spodzie ciasta :)

Do mąki orzechowej dodajemy erytrol, płynny olej kokosowy i kakao, i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Połączoną masę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy równomiernie po całej formie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 175ºC i pieczemy przez 10 minut.

Teraz pora na masę twarogową.

Jeśli dokładamy kawy do twarogu (czyli robimy sernik czekoladowo-kawowy), to rozpuszczamy ją we wrzątku i odkładamy na bok.

Czekoladę z olejem kokosowym roztapiamy w kąpieli wodnej aż ładnie się połączą i odstawiamy na bok.

Twaróg przez chwilę ubijamy mikserem, upewniając się, że jest gładki. Potem pojedynczo dodajemy jajka i miksujemy do całkowitego połączenia się twarogu z jajem. PRZYPOMINAM, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

Do masy twarogowej z jajami dodajemy erytrol, słodzidło, likier, ekstrakt waniliowy i kawę rozpuszczalną (jeżeli używamy tych składników ;)). Wszystko dokładnie miksujemy.

Teraz czas, żeby do masy powoli dodawać roztopioną czekoladę. Wlewamy ją powoli, jednocześnie miksując aż masa połączy się z czekoladą. Na koniec jeszcze łyżką przemieszajmy wszystko i zbierzmy całe dobro z brzegów, żeby wszystko się wymieszało ;)

Gotową masę serową delikatnie wylewamy na spód i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC, grzałka góra-dół. Pieczemy około 40-50 minut (w zależności od piekarnika nawet chwilę dłużej), tak, żeby środek był lekko płynny, i wyłączamy piekarnik. Najlepiej będzie jeśli zostawimy teraz ciasto w zamkniętym piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na noc), a ono samo dojdzie i nie opadnie ;)

Gdy ciasto ostygnie możemy przygotować czekoladę do polania ciasta. W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy z czekoladą, słodzidłem i kakaem, aż wszystko ładnie się połączy. Gdy polewa lekko przestygnie wylewamy na ciacho ;)

Smacznego!