- Czas gotowania: 50 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Ciasto:
1 szklanka mąki orzechowej lub 1,5 szklanki orzeszków ziemnych surowych
3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
2 łyżki erytrolu
1/3 szklanki kakao niesłodzonego
Masa serowa:
750g sera twarogowego (niesłodzonego!)
90-100g czekolady gorzkiej 90% kakao (może być 70% lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru)
1,5 łyżki oleju kokosowego
3 jajka
1/3 szklanki erytrolu
Stewia/ksylitol/fruktoza do smaku
Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy, likier kawowy lub czekoladowy
Opcjonalnie: kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (dla smaku kawowego ;))
Polewa:
2 łyżki oleju kokosowego
50-60g czekolady gorzkiej (70-90% kakao lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru)
1 łyżka słodzidła – dowolnego
1 czubata łyżka kakao
Opcjonalnie: 1 łyżka likieru kawowego/czekoladowego
Przepis
Najpierw przygotowujemy spód. Piekarnik rozgrzewamy do 175oC na grzanie góra-dół. Jeśli używamy orzechów mielimy je w młynku na mąkę, a jeśli mąkę orzechową – pomijamy ten krok ;) Ja użyłam orzechów, dają taką przyjemną konsystencję i wyczuwa się je w spodzie ciasta :)
Do mąki orzechowej dodajemy erytrol, płynny olej kokosowy i kakao, i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Połączoną masę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy równomiernie po całej formie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 175ºC i pieczemy przez 10 minut.
Teraz pora na masę twarogową.
Jeśli dokładamy kawy do twarogu (czyli robimy sernik czekoladowo-kawowy), to rozpuszczamy ją we wrzątku i odkładamy na bok.
Czekoladę z olejem kokosowym roztapiamy w kąpieli wodnej aż ładnie się połączą i odstawiamy na bok.
Twaróg przez chwilę ubijamy mikserem, upewniając się, że jest gładki. Potem pojedynczo dodajemy jajka i miksujemy do całkowitego połączenia się twarogu z jajem. PRZYPOMINAM, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
Do masy twarogowej z jajami dodajemy erytrol, słodzidło, likier, ekstrakt waniliowy i kawę rozpuszczalną (jeżeli używamy tych składników ;)). Wszystko dokładnie miksujemy.
Teraz czas, żeby do masy powoli dodawać roztopioną czekoladę. Wlewamy ją powoli, jednocześnie miksując aż masa połączy się z czekoladą. Na koniec jeszcze łyżką przemieszajmy wszystko i zbierzmy całe dobro z brzegów, żeby wszystko się wymieszało ;)
Gotową masę serową delikatnie wylewamy na spód i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC, grzałka góra-dół. Pieczemy około 40-50 minut (w zależności od piekarnika nawet chwilę dłużej), tak, żeby środek był lekko płynny, i wyłączamy piekarnik. Najlepiej będzie jeśli zostawimy teraz ciasto w zamkniętym piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na noc), a ono samo dojdzie i nie opadnie ;)
Gdy ciasto ostygnie możemy przygotować czekoladę do polania ciasta. W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy z czekoladą, słodzidłem i kakaem, aż wszystko ładnie się połączy. Gdy polewa lekko przestygnie wylewamy na ciacho ;)
Smacznego!