Składniki na makaron z cukinii w sosie śmietanowo-serowym - prawie fit ;) 1 szklanka (250 ml) słodkiej śmietanki 12% 10 dag sera pleśniowego (typu rokpol lub roquefort) 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki masła sól świeżo zmielony czarny pieprz do podania: świeżo starty parmezan pomidorki koktajlowe Makaron z cukinii w sosie śmietanowo-serowym - prawie fit ;) Makaron z cukinii w sosie śmietanowo-serowym to danie prawie fit, ale za to szalenie smaczne. Bo jest a) delikatny, b) pachnie natką pietruszki, czosnkiem i cytryną, i te wszystkie aromaty są idealnie zbalansowane, c) smakuje wyśmienicie na obiad o każdej porze roku, d) robi się go bajkowo łatwo, w wszystko do jego przyrządzenia kupisz praktycznie w każdym... - Nakładaj porcje makaronu cukiniowego na talerze, udekoruj pomidorkami (jeśli są większe przekrój je na pół) i posyp startym parmezanem. Nakładaj porcje makaronu cukiniowego na talerze, udekoruj pomidorkami (jeśli są większe przekrój je na pół) i posyp startym parmezanem. - Kiedy cukinia się gotuje, na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek, smaż mieszając przez pół minuty, aż lekko się zeszkli. Kiedy cukinia się gotuje, na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek, smaż mieszając przez pół minuty, aż lekko się zeszkli. - W tym momencie właśnie cukinia powinna być ugotowana - przełóż ją do sosu, wymieszaj dokładnie, odstaw na 2-3 minuty. Przepis na sałatkę makaronową z wędzoną rybą i pomidorkami cherry to świetny pomysł na lunch. - Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj na średnim ogniu, nie przerywając mieszania, aż ser się rozpuści. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj na średnim ogniu, nie przerywając mieszania, aż ser się rozpuści. - prawie fit ;) - Umyte i osuszone cukinie pokrój na cienki plastry - najłatwiej zrobisz to za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw. - Możesz oczywiście dodać kilka listków bazylii :) | | Umyte i osuszone cukinie pokrój na cienki plastry - najłatwiej zrobisz to za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw. Zapakowane do pudełka i przyniesione do pracy na pewno będzie Ci bardzo smakowało i zapełni Twój brzuch na dłuższy czas. - Cukinie ugotuj na parze przez 3-4 minuty - powinna pozostać jędrna i zachować swój kolor. Cukinie ugotuj na parze przez 3-4 minuty - powinna pozostać jędrna i zachować swój kolor. Pierwsze plastry - czyli samą skórkę odrzuć, nie krój też środkowych pasków z nasionami - nie są wartościowe. Pierwsze plastry - czyli samą skórkę odrzuć, nie krój też środkowych pasków z nasionami - nie są wartościowe.