Zakwas na czerwony barszcz

Agata
Zupy
02.12.2015 13:45
Zakwas na czerwony barszcz

Czas przygotowania: 30 minut + 7 dni Składniki: 1,5 kg buraków przegotowana zimna woda - tyle, żeby zakryła pokrojone buraki 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej Wykonanie W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, odstawiamy do wystygnięcia. Bardzo ważne jest to, żeby warzywa były przykryte wodą i nie wystawały ponad jej powierzchnię ! Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 7 dni. Barszcz na zakwasie ma zdecydowanie inny smak, niż ten zwykły barszcz upichcony na szybko ze świeżych buraków. Przepis na wigilijny barszcz czerwony znajdziecie Zakwas na czerwony barszcz Ja do przygotowania nie daję razowego chleba, często powoduje on pleśnienie zakwasu (chyba, że mamy własny chleb na zakwasie, to wtedy nie ma strachu). Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz. Oczywiście jego brak wydłuży nam nieco czas kiszenia się zakwasu, ale przecież do świąt jeszcze mamy trochę czasu, a według mnie ta metoda jest bezpieczniejsza.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/12/zakwas-na-czerwony-barszcz.html