Drożdżowa rozeta

Ewa
Ciasta
27.11.2015 9:04
Drożdżowa rozeta

Składniki

1/4 szklanki jogurtu naturalnego

1 jajko

1 1/2 szklanki mąki + 100 g

2 łyżki cukru

90 g masła

szczypta soli

5 g suchych drożdży

sok z 1 cytryny

50 g cukru waniliowego

ok. 3/4 szklanki dżemu truskawkowego

Przepis

1 1/2 szklanki mąki przesiej,dodaj drożdże i wymieszaj. Dodaj jajko,jogurt naturalny,cukier,sól,sok z cytryny i 30 g masła. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.

Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 godziny.Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieć i rozwałkuj na ok. 4-5 mm i posmaruj dżemem.

Ciasto zwiń w roladę a następnie pokrój w plastry.

Kawałki ciasta ułóż w nasmarowanej masłem i posypanej mąką formie. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.Pozostałe masło rozpuść i ostudź. Dodaj 100 g mąki i cukier waniliowy.

Zagnieć kruszonkę i posyp nią ciasto.

Ciasto piecz w temp. 180 C przez ok. 30 minut.