- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
- serki wędzone ala "oscypki",
- domowa żurawina,
domowa żurawina:
- ok. 200 g świeżej/mrożonej żurawiny,
- odrobina wody,
- 1 łyżka cukru (do smaku).
Przepis
Świeżą żurawinę myjemy, odcedzamy z wody (mrożoną od razu wrzucamy do garnka). Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, następnie wrzucamy żurawinę, dodajemy 1 łyżkę cukru (ew. więcej do smaku, ja wolę mniej słodkie). Gotujemy na średnim ogniu, do momentu pękania żurawiny, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do ostudzenia.
Elektryczny grill lekko smarujemy olejem, układamy serki, chwilę grillujemy. Możemy użyć patelni grillowej lub zwykłej, przetartej olejem. Smażymy z obu stron do zarumienienie. Serki zjadamy jeszcze ciepłe, podane z żurawiną.