Dziś chcę Wam zaproponować przepis na gofry, a właściwie placki ziemniaczane z gofrownicy, bo do ich przygotowania wykorzystałam recepturę na tradycyjne placki. Gofry ziemniaczane nie zawierają tłuszczu, smakują dokładnie jak tradycyjne placki, a wyjęte prosto z gofrownicy chrupią bardziej niż smażone:) Uwielbiam ich smak, ale smażone na patelni pochłaniają tak dużo tłuszczu, że każda degustacja kończy się u mnie niestrawnością. Gofrownicę zamknąć i smażyć tak samo długo jak klasyczne gofry, aż skórka na zewnątrz będzie dobrze zrumieniona. Gofry ziemniaczane podawać z cukrem, śmietaną lub sosem, identycznie jak placki ziemniaczane. Masę ziemniaczaną przełożyć na sitko i odstawić na 5 minut. Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki sól, pieprz Płyn spod sitka powoli wylać, a skrobię, która osiądzie na dnie naczynia dodać do masy ziemniaczanej.