Krem z kaszy manny: - 1 i 1/2 szklanki mleka, - 7 łyżek kaszy manny, - 6 łyżek cukru pudru (użyłam Gellwe), - 2 łyżki cukru waniliowego, - 200g masła, - dodatkowo 200g kajmaku, - 100g orzechów włoskich. Biszkopt makowy: - 4 białka, - 3/4 szklanki cukru, - łyżka mąki pszennej, - łyżka mąki ziemniaczanej, - 3 łyżki suchego maku, - łyżeczka octu. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Ciasto miodowe: - 400g mąki pszennej, - 2 jajka, - 150g masła lub margaryny, - 2/3 szklanki cukru, - 1 i 1/2 łyżki miodu, - łyżeczka sody oczyszczonej. Każdą z nich wylepić dno dwóch natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek o wym. 24x24cm. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Na ciasto miodowe wyłożyć połowę kremu, przykryć biszkoptem. Nakłuć widelcem i piec około 10 minut w temp. 180st. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. Następnie dodać ocet oraz przesiane mąki i mak. Piec około 25minut w temp. 170st.