Składniki: na mała/średnia blaszkę ciasto: - 1,5 szklanki mąki żytniej - 3/4 kostki masła 82% (gdzie masło ma 250 g) - pół szklanki cukru pudru - 16 g cukru waniliowego - szczypta cynamonu - 2 żółtka jabłka: - Jabłka około 1-2 kg - łyżeczka-łyżka cynamonu- do smaku - 2 łyżki brązowego cukru czekoladowy piankowy pudding: - 5 białek - pół szklanki cukru brązowego - szczypta sody oczyszczonej - 30 g budyniu czekoladowego w proszku - 1/4 łyżeczki octu winnego - około 20-30 ml oleju słonecznikowego dodatkowo: - cukier puder do posypania. 3. Podzielić na 2 części i wyłożyć połowę kruszonki na spód brytfanki, delikatnie przycisnąć do spodu, spód będzie kruchy-bardziej sypki, jeśli chcesz by był zwarty dodaj więcej masła bądź kolejne jajko- ciasto będzie się bardziej lepić. Nałożyć na piankę Piec: w temperaturze 180-200 stopni, najpierw spód około 15-30 minut, następnie nałożyć piankę oraz jabłka przykryć kruszonka i piec kolejne 45- 65 minut w temperaturze 180-200 stopni, najpierw spód około 15-30 minut W tym czasie przygotować pozostałe składniki czekoladowy piankowy pudding: 1. Podsmażyć na patelni z cynamonem i cukrem aż zbrązowieją i utracą odrobinę wody, ostudzić 2.