składniki: zaczyn 3 łyżki aktywnego zakwasu 100 g mąki żytniej typ 2000 100 ml letniej wody ciasto właściwe cały zaczyn 300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 200 g mąki żytniej typ 2000 200 g mąki żytniej typ 720 3/4 szklanki słonecznika Potem foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec 20 minut potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec kolejne 25 minut, piekę na funkcji góra-dól. Foremkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny aż ciasto wyrośnie i będzie pełna foremka. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstego gorącego budyniu, wszystko zależy od mąki, jeśli będzie za bardzo gęsty dodać nieco więcej wody.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/11/chleb-zytni-na-zakwasie-ze-sonecznikiem.html