Bakaliowe pierniki

Basia
Desery
10.11.2015 9:01
Bakaliowe pierniki

Składniki

* 50 dag miodu

* 1 1/2 kostki masła (30 dag)

* 2 szklanki cukru

* 1 kg mąki + mąka do podsypywania

* 3 jajka

* 3 łyżeczki sody oczyszczonej

* pół szklanki mleka

* 1 czubata łyżka kakao

* szczypta soli

bakalie:

* 0,5 szklanki rodzynek

* szklanka orzechów włoskich

* 10 dag mielonych migdałów

* 5 łyżek skórki pomarańczowej

przyprawy:

* 2 łyżeczki cynamonu

* 2 łyżeczki imbiru

* 1 łyżeczka kardamonu

* 1 łyżeczka pieprzu

* 1 łyżeczka mielonych goździków

do smarowania przy pieczeniu:

* jajko plus 3 łyżki mleka

Przepis

W garnku rozpuszczamy masło, cukier, miód. Mieszamy co jakiś czas. Rodzynki sparzamy. Rodzynki i orzechy drobno siekamy. Przyprawy mieszamy razem w osobnym naczyniu. Dodajemy je do rozpuszczonego tłuszczu. Dokładamy jeszcze bakalie i mieszamy. Do miski wsypujemy pół kg mąki, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w mleku i kakao. Mieszamy. Powoli wlewamy rozpuszczony tłuszcz z bakaliami i przyprawami. Cały czas mieszamy. Dodajemy resztę mąki. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy za pomocą foremek różne kształty. Pieczemy w temperaturze ok 175 stopni C ok. 8 minut. Przed pieczeniem pierniki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pierniki od razu są mięciutkie i gotowe do konsumpcji.