Kremówka papieska- przepis krok po kroku

Katarzyna
Ciasta
07.11.2015 7:45
Kremówka papieska- przepis krok po kroku

Składniki na ciasto francuskie:¼ kg masła¼ kg mąki1 żółtkoszczypta soli½ szklanki wodySkładniki na bitą śmietanę:½ litra śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru1 cukier waniliowySkładniki na krem waniliowy:2 szklanki mleka¾ szklanki cukru3 jaja3 żółtka½ szklanki mąki pszennej2 łyżki masła1 cukier waniliowyWykonanie kremu waniliowego:Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Na środku położyć kostkę z masła i mąki, przykryć przeciwległymi bokami i rozwałkować na prostokąt o grubości 2 cm. Z pozostałej mąki, żółtka, wody i szczypty soli zagnieść ciasto o takiej gęstości jak masło z mąką. W końcu rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 0,5 cm i ułożyć na blaszce. Wykonanie bitej śmietany:Mocno ochłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Upieczone ciasto francuskie przekroić na dwie równe części, jedną połowę posmarować kremem waniliowym, następnie warstwą bitej śmietany. Od dawna chodził za mną ten przepis- ale przyznam szczerze ze względu na pracochłonność jaką zajmuje jego przygotowanie, przekładałam to w czasie. Składanie kopertowe powtórzyć czterokrotnie po każdym złożeniu ciasto wstawić na 15-20 min do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/11/kremowka-papieska-przepis-krok-po-kroku.html