Składniki
Składniki na ciasto: (u mnie foremka 21cmx31cm)
4 jajka
1 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
250 g masła/margaryny
2 łyżki kakao
8 łyżek wody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wystudzoną masą kakaową, a następnie wsypujemy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia. Ja robiłam to bez miksera, przy użyciu rózgi. Na koniec dodajemy ubitą z pianą z białek i delikatnie mieszamy.
Składniki na masę jogurtową:
700 g jogurtu greckiego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 jajka
Przepis
Jogurty miksujemy z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy, aby masa była gładka.
Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej najpierw ciemne, czekoladowe ciasto, a na nie delikatnie masę jogurtową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą, lukrem lub zostawiamy bez polewy.