Domowe masło orzechowe:) Zrób to sam!

Krzysztof
Przepisy
13.09.2013 13:20
Domowe masło orzechowe:) Zrób to sam!

Przepis

SKŁADNIKI:

1 ½ puszki orzeszków arachidowych solonych (można użyć naturalnych ale wówczas należy je przyprażyć na suchej patelni i osolić)

60 g gorzkiej czekolady ( rozpuścić)

Sposób przygotowania:

1. Orzeszki wrzucamy do food procesora i włączamy blendowanie.

2. Orzeszki stopniowo będą zmieniały swoją konsystencję. Jeżeli chcemy uzyskać masło orzechowe cruchy, po ok. 3 minutach blendowania możemy wyjąć kilka łyżek wstępnie zmielonych orzeszków i dodać je pod koniec.

3. Dodajemy czekoladę

4. Blendowanie potrwa 15 minut, nie należy dodawać dodatkowego tłuszczu ponieważ gdy masa zostanie odpowiednio długo zblendowana na pewno uzyska odpowiednią oleistą konsystencję (mimo, iż na początku nic na to nie wskazuje).

Gotowe masło orzechowe przekładamy do słoiczków, zakręcamy i możemy przechowywać w chłodnym miejscu kilka tygodni (do miesiąca). Jeżeli na wierzchu wytrąci się olej zawartość słoiczka można wymieszać i dalej używać.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną