Składniki
200 gramów kwaśnej gęstej śmietany 18%
250 gramów zimnego masła lub margaryny
3 szklanki mąki pszennej
dodatkowo:
około 400 gramów gęstej marmolady
lub mały słoiczek nutelli (zagrzanej do płynności)
cukier puder
Przepis
Mąkę wysypać na blat, dodać kostkę zimnego masła, posiekać ją na "grubą kruszonkę", dodać śmietanę.
Sprawnie zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 3 w miarę równe części. Dwie z nich zawinąć w folię aluminiową i wsadzić do lodówki.
Trzecią część wywałkować na grubość około 3mm na lekko posypanym mąką blacie. Wycinać kwadraty o boku około 8 cm, na środku położyć nadzienie, zwinąć tworząc rureczkę.
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, blisko siebie (nie urosną), piec około 25 minut (to nie błąd, powoli łapią kolor) w temperaturze 185 stopni, do lekkiego zezłocenia.
Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem, ewentualnie, bo dla mnie te z nutellą były wystarczająco słodkie, ale to już zależy od Was :)
To samo uczynić z pozostałymi częściami ciasta z lodówki.