Karkówka duszona w winie ze śliwkami

Dagmara
Przepisy
01.12.2014 17:05
Karkówka duszona w winie ze śliwkami

Przepis

Składniki na karkówkę duszoną w winie:

4-5 plastrów karkówki wieprzowej

1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina

1 ząbek czosnku

odrobina wody

1 laska cynamonu

6 suszonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki

mąka do obtaczania

1 łyżka oleju

sól, pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Ząbek czosnku kroimy na pół, nacieramy nim dokładnie mięso. Następnie mięso doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ząbek czosnku, obsmażamy kotlety z obu stron do zarumienienia (ok. 4 minuty z każdej strony).

2. Mięso przekładamy wraz z tłuszczem i czosnkiem do garnka, wlewamy wino, wrzucamy ząbek czosnku i śliwki, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dolewamy tyle wody, żeby pokryła mięso i dusimy pod przykryciem około 40 minut.

3. Mięso przekładamy na talerz, czosnek i laskę cynamonu wyrzucamy. Sos mocno redukujemy, kotlety z powrotem wkładamy do garnka i mieszamy. Podajemy z kopytkami lub ziemniakami. Smacznego! :)