Przepis
Składniki na karkówkę duszoną w winie:
4-5 plastrów karkówki wieprzowej
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1 ząbek czosnku
odrobina wody
1 laska cynamonu
6 suszonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki
mąka do obtaczania
1 łyżka oleju
sól, pieprz
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Ząbek czosnku kroimy na pół, nacieramy nim dokładnie mięso. Następnie mięso doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ząbek czosnku, obsmażamy kotlety z obu stron do zarumienienia (ok. 4 minuty z każdej strony).
2. Mięso przekładamy wraz z tłuszczem i czosnkiem do garnka, wlewamy wino, wrzucamy ząbek czosnku i śliwki, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dolewamy tyle wody, żeby pokryła mięso i dusimy pod przykryciem około 40 minut.
3. Mięso przekładamy na talerz, czosnek i laskę cynamonu wyrzucamy. Sos mocno redukujemy, kotlety z powrotem wkładamy do garnka i mieszamy. Podajemy z kopytkami lub ziemniakami. Smacznego! :)