Czas przygotowania: 30 minut + studzenie kaszy Porcje: 4 Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklanka mrożonego groszku, 1 jajko * , 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej lub jaglanej, którą można zrobić w domu mieląc suchą kasze w młynku do kawy, sól, pierz cayenne, oliwa lub olej tłoczony na zimno do polania, natka pietruszki do posypania. Jaglana zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi, nie zawiera glutenu, nie uczula i nie zakwasza organizmu... i jest ogólnie dostępna :) Kopytka jaglane to prosty sposób na zagospodarowanie kaszy pozostałej z obiadu. Podawać z olejami tłoczonymi na zimno, posypane posiekaną natką pietruszki i pieprzem cayenne, polane bułką zrumienioną na maśle lub z domowym ketchupem. W rondlu zagotować 2 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli, wsypać mrożony groszek, kiedy woda ponownie zawrze dodać kaszę, wymieszać, nakryć pokrywką i gotować 15 minut. W dłoniach zrolować wałki średnicy 1-2 cm, położyć na deskę posypaną mąką, spłaszczyć dłonią, pokroić na kopytka. Wystarczy bułka zrumieniona na maśle, dobra oliwa, domowy sos lub sałatka żeby przygotować szybką przekąskę lub dodatek do dania głównego. Kaszę z groszkiem przełożyć do melaksera, dodać jajo, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować na gładką masę. Kopytka wkładać do wrzącej wody z dodatkiem soli i wyjmować łyżką cedzakową jak wypłyną na wierzch.